Black Lotus - Historiek

 

Shaolin Kempo en Chan Shaolin Si werden in Europa geïntroduceerd door Prof. Dr. phil Dr. T.C.M. Sifu Tse Dshero Khan Chen Tao Tse, die de naam Gerald Karel Meijers aannam op het moment dat hij Nederlands staatsburger werd. 

 

Sifu Tse werd op 28 augustus 1928 in Mongolië geboren als Prins Ganjuuryn Dshero Khan. Hij leefde in zijn jeugd in verschillende kloosters in China en studeerde daar verschillende Chinese krijgskunsten. Zo leerde hij Qi Gong, traditionele Chinese heelkunde, de krijgskunst Chuan Su en de krijgskunst Wu Tang. In al deze disciplines behaalde hij meestergraden. Als adolescent werd Sifu Tse geadopteerd door de Nederlandse generaal Cornelius Meijers en vanaf dat moment leefde hij in garnizoenssteden. Op deze manier kwam hij ook in aanraking met militaire gevechtsdisciplines. In deze periode leerde hij Goju Ryu Karate, Poh Chi en Tae Kwon Do. 

 

In de jaren '50 kwam Sifu Tse naar Nederland en richtte daar het Shaolin Kempo op. Nadien ontwikkelde hij het Chan Shaolin Si en de Dju Su. 

 

Chan Shaolin Si is een intensieve en allesomvattende scholing van lichaam en geest, die gebaseerd is op een filosofisch georiënteerd krijgskunstsysteem. De basis van Chan Shaolin Si is de drakenstijl, die ontwikkeld is uit de essentie van de andere dierenstijlen. De beoefening is een interessante mix van meditatie, statische oefeningen, basistechnieken, dierenstijlen en zelfverdediging. 

 

Dju Su kan omschreven worden als een modern Chinees zelfverdedigingssysteem dat vergelijkbaar is met het Jiu Jitsu. Het gaat hier echter niet om een traditionele Chinese stijl, maar om een krijgskunstsysteem dat voor iedereen open staat. In Dju Su worden immers een veelheid aan technieken gebruikt en doordat ook technieken uit andere krijgskunsten worden overgenomen, laat Dju Su toe steeds verder te evolueren en zich aan te passen aan de uitvoerder. 

 

In de jaren '70 leerde Klaus Poestges, die reeds Judo, Karate en Jiu Jitsu had beoefend, de Dju Su Chan Shaolin Si van Sifu Tse. In 1979 bereidden ze samen een demonstratie voor met de 2e GSA-Bonn. 

 

Omdat in die periode vele militairen naar het burgerleven terugkeerden en omdat er, na een geslaagde demonstratie, een grote vraag naar deze discipline bestond, werd in Duitsland de gevechtssportclub 'Black Eagles' opgericht. De voorzitter van de club was Wolfgang Kamps. Sifu Poestges en Sifu Tse werden de eerste trainers van de club. 

 

Via de contacten van Wapenmeester Alain Leroy uit België met Sifu Poestges werd de naam Black Eagle ook in België geïmporteerd. Wapenmeester Leroy leerde het Kung Fu Dju Su Chan Shaolin Si van Sifu Poestges en gaf deze stijl vanaf 1986 door aan Sifu Jurgen Braeckmans. Deze richtte in 1994 Black Eagle Halle op. Kort nadien wordt de samenwerking tussen Sifu Braeckmans en Wapenmeester Leroy, stopgezet. Op dit ogenblik sloot Black Eagle Halle zich aan bij de BKO van Sijo Daniël Hayen, met als gevolg dat ook het Shin Gi Tai Kempo werd geïntroduceerd in de club. In 2005 verlaat Black Eagle Halle ook het BKO om onder technische leiding van Sifu Tze Brugman verder te gaan. Sifu Tze Brugman is door Sifu Tse aangeduid als zijn opvolger voor het verspreiden van het Shaolin Kempo vanuit Nederland. 

 

Ten gevolge van een te groot verschil in filosofie en visie verlaten Wim De Boeck en Michel Lhost in 2008 Black Eagle Halle. Wim was toen 2e Dan Kung Fu Dju Su Chan Shaolin Si en 1e Dan Shaolin Kempo. Onder impuls van enkele metgezellen richten zij Black Lotus Lennik op. Met deze club sluiten zij zich opnieuw aan bij de BKO. Michel haalde kort nadien zijn 1e Dan Kung Fu Dju Su Chan Shaolin Si en Wim behaalde intussen een 2e Dan Shin Gi Tai Kempo. 

 

Onder zijn leiding wordt het gedeelte Dju Su sterk uitgebreid en worden de leden aan de hand van stages van lesgevers in verschillende stijlen aangemoedigd hun gezichtsveld ruim te houden.